Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506849
Complexnummer
506846 - Sociale woningbouwcompl. Boschpoort
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82792/37
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Maastricht D 4542
Gebroeders van Limburgstraat 14, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 16, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 18, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 20, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 22, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 24, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 26, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 28, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 30, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 13, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 15, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 17, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 19, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 21, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 23, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 25, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 27, 6219 AE te Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 29, 6219 AE te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

ACHTTIEN ARBEIDERSWONINGEN in een aaneengesloten straatwand,1935-1936, onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort. Gebouwd in zakelijk expressionistische stijl naar een ontwerp van architect A.J.N. Boosten te Maastricht, in opdracht van de Bouwvereniging St.Servatius.

Gewapend betonconstructies van ingenieursbureau Henri Huydts te Maastricht, aannemer J. Laeven te Heerlen, bouwmeester H. Reck.

De woningen werden in 1982 gerenoveerd en van een nieuwe achtergevelaanbouw en/of berging voorzien. Deze aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Zuidwestelijk in het complex Boschpoort gesitueerde aaneengesloten reeks van achttien arbeiderswoningen (typen O2,O1,N,N,N,N,O,N3,N3,N3,N3, N3,N,O,N,N,N,N2). De panden 13, 14, 15 en 16 risaleren ten opzichte van de overige woningen.

L-vormige plattegronden, tweegewijs gespiegeld, bij de typen N en N3. De typen O1, O2 en O beschikken over rechthoekige plattegronden. De wand is als geheel in dwarsrichting ten opzichte van de Bosscherweg geprojecteerd en beschikt over twee respectievelijk twee-en-een-halve bouwlaag met gedeeltelijke souterrain- en zolderverdieping.

De hoekpanden van het type O2, O1 en N2 hebben asymmetrische zadeldaken in dwarsrichting. Type O2 heeft evenals type O1 een nokhoge schoorsteen op de lange dakzijde, maar onderscheidt zich van O1 door een erker in de zijgevel. Pand N2 heeft een dakkapel in de lange dakzijde en een zijgevelerker.

De tussengelegen woningen van het type N en N3 zijn gedekt met zadeldaken in lengterichting en hebben korte nokschoorstenen. De daken van de centraal geplaatste typen N3 hebben een verhoogde noklijn. Alle daken zijn voorzien van betonpannen en luifelgoten.

De woningen hebben een trasraam, donker getinte bakstenen gevels in kettingverband. betonnen venster- en deurlateien. Rollagen in de eerste bouwlaag. De overstekken van de hoekpanden steunen op betonconsoles.

Rechthoekige houten deuren met vierruits glaspaneel. Hoog onder de luifelgoot ingezette rechthoekige houten vensterkozijnen met verticale kozijngeleding bij het type N3. In de overige lagen rechthoekige houten kozijnen, waarvan op de begane grond de verticale geleding verwijderd is vanwege de aluminium ventilatieschuiven. Koperen onderdorpels. Rechthoekige, uitstulpende en verticaal gelede deurzijlichten.

Rechthoekige, ongelede houten zijgevelvensters. Rechthoekige houten vensters met dubbele verticale geleding in de achtergevels. De rechthoekige, dubbele houten terrasdeuren met vierruits roedeverdeling van de N-typen zijn aan het oog onttroken vanwege de nieuwe aangebouwde keukenruimten. In de achtergevels van de O-typen is één deur vervangen door een vensterkozijn en de tweede deur vernieuwd.

Waardering

Het blok met achttien arbeiderswoningen is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Boosten en de esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp.

Het blok is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de wijk Boschpoort en van betekenis voor het aanzien van de wijk. Het woningblok beschikt over een redelijke architectonische gaafheid en is van importantie in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Ook is er sprake van een redelijke regionale zeldzaamheid.

Bovendien is het blok van belang als functioneel onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506846. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1936
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Boosten, A.J.N. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur
Ingenieursbureau Henri Huydts ; Limburg
overig ambachtsoort
Laeven, J. ; Limburg
aannemer / uitvoerder
Reck, H. ; Limburg
aannemer / uitvoerder