Inleiding

SPOORWEGCOMPLEX bestaande uit een KOPSTATION met bijbehorende voormalige GOEDERENLOODS. Het in eclectische trant gebouwde kopstation dateert uit 1885 en vormt de verbinding tussen de in 1886 gestarte bootlijn uit Stavoren en de spoorlijn naar Hoorn. De voormalige stationsloods is waarschijnlijk kort na 1885 gebouwd.

N.B. De achterzijde (O) van de loods is gewijzigd, evenwel zonder het monumentale karakter van het object te schaden. Het complex is gelegen tussen de Buitenhaven, de Buyshaven en het Snouck van Loosenpark.

Complex-omschrijving.

Aan de Spoorhaven gesitueerd complex bestaande uit een op T-vormige plattegrond met drie verschillende bouwvolumes opgetrokken kopstation en een vrijstaande goederenloods, beide gebouwd in 1885 bij de tweede en de derde stadsspoorwegenaanleg en opgetrokken in baksteen met siermetselwerk onder samenstel van pannen daken.

Waardering

Het spoorwegcomplex is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van spoorwegarchitectuur uit en kort na 1885. Tevens is het complex van belang vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de Buitenhaven, de Buyshaven en het Snouck van Loosenpark.