Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507065
Complexnummer
507063 - Station Enkhuizen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82632/66
Kadastrale aanduiding
Enkhuizen D 3549
Stationsplein 3, 1601 EN te Enkhuizen

Omschrijving

Omschrijving

Uit één bouwlaag bestaande voormalige GOEDERENLOODS op rechthoekige plattegrond, onder een zadeldak met overstek aan alle zijden. Het zadeldak heeft aan zowel de linker- (Z) als de rechterzijde (N) een ruime overstek, gedragen door een uit zes houten spanten bestaande constructie. De spanten hebben ijzeren moeren en worden elk geschraagd door een natuurstenen console.

Het muurwerk van de loods is opgebouwd uit rode baksteen. De decoratie bestaat onder meer uit ontlastingsbogen boven de laaddeuropeningen en vensters, natuurstenen (voorzijde) en zandstenen aanzet- en sluitstenen in de ontlastingsbogen, metselmozaïek in gele baksteen in de spaarvelden van de ontlastingsbogen, natuurstenen onderdorpels en bakstenen lisenen aan de dakrand van de kopse gevels aan de voor- en achterzijde en een medaillon in rode baksteen en natuursteen.

De symmetrische voorzijde (W) heeft drie vensters. Het centrale venster is een gekoppelde venster, waarboven zich eerder genoemd medaillon bevindt.

Zowel de linker- als de rechterzijde hebben een breedte van vijf vensterassen. Alle assen bevatten laaddeuropenigen. Alleen de vijfde as aan de rechterzijde en de eerste en tweede as aan de linkerzijde bevatten nog houten laaddeuren met een meerruits bovenlicht. De rechterzijde is deels en de linkerzijde is in zijn geheel voorzien van een houten laadperron.

Waardering

De voormalige goederenloods is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven complex (zie complexwaardering).

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507063. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Goederenloods

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1885
1885
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver