Inleiding:

In 1918 en 1919 te Berg en Terblijt naar een ontwerp van architect Henri Reek uit Maastricht gebouwd kasteel met chauffeurswoning, garage en koetshuis.

Het complex is gesitueerd tegen de helling van de Geulhemmerberg en wordt doorsneden door de Vogelzangweg. Op het rechter gedeelte van het terrein bevindt zich het kasteel met toegangspoort, oprijlaan en gazons. Aan de overzijde van de Vogelzangweg, haaks ten opzichte van elkaar zijn de chauffeurswoning met garage en het koetshuis gesitueerd. Het kasteel is gebouwd in Engelse Neo-Gotiek, de chauffeurswoning met garage en koetshuis in een traditionalistische bouwstijl met eclectische invloeden.

Omschrijving:

Kasteel met chauffeurswoning, garage en koetshuis. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. Het kasteel is gebouwd in Engelse Neo-Gotiek, de chauffeurswoning met garage en koetshuis in een traditionalistische bouwstijl met eclectische invloeden.

Waardering:

Het geheel van kasteel met chauffeurswoning, garage en koetshuis bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het complex bezit architectuurhistorische waarden vanwege het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het gebruik van mergel als bouwmateriaal, en ten aanzien van het kasteel de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur.

Ensemblewaarde ontleent het complex aan de markante situering tegen de helling van de Geulhemmerberg. Het complex is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en ten aanzien van het kasteel tevens van het interieur, de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.