Berg en Terblijt A 693
Berg en Terblijt A 3934
Vogelzangweg 4, 6325 PN te Berg en Terblijt
Vogelzangweg 2, 6325 PN te Berg en Terblijt

Inleiding

In Engelse Neo-Gotiek in 1918 naar een ontwerp van architect Henri Reek uit Maastricht in opdracht van dhr. P.G. Zuyderhoudt gebouwd KASTEEL genaamd "Geulzicht". De oorspronkelijke benaming was "Villa Zuyderhorst".

Kasteel Geulzicht is markant gesitueerd tegen de helling van de Geulhemmerberg, met toegangspoort en oprijlaan. In de onmiddellijke nabijheid bevinden zich de voormalige dienstwoning en garage.

De diverse bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving:

Het kasteel heeft een L-vormige veelhoekige plattegrond, telt twee deels drie bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met pannen.

Het toegepaste bouwmateriaal is mergel, hardsteen en baksteen.

Asymmetrische indeling frontgevel. Hardstenen plint. Rechthoekige houten vensters met roedeverdeling, deels met bovenlichten met roedeverdeling.

Houten rechthoekige deur. Rechthoekige houten vensterluiken. Mergel ornamenten in de vulstukken van de vensters. Middendeel frontgevel uitlopend in een toren met borstwering en kantelen. In linkerdeel frontgevel een monumentale ingangspartij met toegangstrap. De entree bevindt zich onder een luifel rustend op pilaren. Op deze luifel een balkon met stenen balustrade. In rechterdeel frontgevel een erker over twee bouwlagen met hierop een balkon met stenen balustrade. Rechterdeel frontgevel uitlopend in een trapgevel. Linkerzijgevel eveneens uitlopend in een trapgevel, met hierin een klein erkertje. Smeedijzeren roosters voor vensters en deuren van het basement. Grote smeedijzeren muurankers.

Bijzonderheden: bij de ingang plaquette ter herinnering aan 2 de Wereld Oorlog.

Aan de linkerzijgevel een aanbouw in een bouwlaag met plat dak met hierop een terras. Het betreft een aanbouw uit de vijftiger jaren. Tegen de linkerzijgevel een liftkoker van recenter datum, uitgevoerd in mergel en bekroond met kantelen.

Van het INTERIEUR is onder meer van belang: grote ontvangsthal met vloer in witte marmer en zwarte Naamse steen; monumentale haardpartij deels bekleedt met geglazuurde tegeltjes; met schouw bekleedt met hout met hierop een gobelin; wanden met houten lambrizering; plafondschilderingen met klassieke taferelen; enkele glas-in-lood panelen. In de voormalige bibliotheek: houten boekenkasten met rijk houtsnijwerk; haardpartij bekleedt met geglazuurde tegeltjes en met een houten omlijsting met decoratief houtsnijwerk. Leeskamer met monumentale haardpartij bekleedt met geglazuurde tegeltjes en met een houten omlijsting; houten lambrizering. Eetzaal met plafond met decoratief stucwerk; haardomlijsting in witte marmer rustend op vier marmeren zuiltjes.

Smeedijzeren toegangspoort.

Waardering:

Het kasteel Geulzicht is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling.

Het kasteel bezit architectuurhistorische waarden vanwege het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de toepassing van mergel als bouwmateriaal, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en delen van het interieur. Het kasteel Geulzicht ontleent ensemblewaarde aan de situering tegen de helling van de Geulhemmerberg en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. Kasteel Geulzicht is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en delen van het interieur, in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving, wegens de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Kasteel

Reek, H. ; Limburg