Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een boerderij van het herentype, een naastgelegen bijschuur (stookhok, varkenshok en potstal) en een zwaar giet- en smeedijzeren hekwerk als erfafscheiding. Het geheel is gebouwd in 1909 naar ontwerp van G. Otten Jzn. en is een voorbeeld van de Overgangsarchitectuur waarbij naast renaissancistische motieven vooral Art Nouveau details zijn toegepast. Voor wat betreft het bedrijfsgedeelte is in een meer sobere architectuur gebouwd. Kenmerkende elementen van de erfaanleg zijn het hekwerk, de tuinaanleg met enkele exoten en het deels met klinkers verharde erf (bijvoorbeeld de steeg tussen de schuur en de bijschuur).

Waardering

Boerderijcomplex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de voor Drenthe bijzondere ontwikkeling van rijke boerderijbouw, vanwege de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik en vanwege het oeuvre van een regionaal actief architect alsmede vanwege de ligging in het waardevolle dorpsgezicht. Door compleetheid en gaafheid tevens uniciteitswaarde.