Ruinerwold F 2190
Bij Dijkhuizen 17, 7961 AE te Ruinerwold

Inleiding

Bijschuur gebouwd als stookhok, varkensschuur en potstal in 1909 naar ontwerp van G. Otten Jzn. hoofdzakelijk in een ambachtelijk-traditionele stijl met gebruikmaking van Art Nouveau details.

Omschrijving

Langgerekte schuur in baksteen opgetrokken en gedekt door een zadeldak met tuile du nord pannen. Windveer en schoorsteen. Voorzijde heeft topgevel met twee T-venster met drieruits bovenlicht; in de top een rondvenster. Oostelijke zijgevel met loopdeur met Art Nouveau snijwerk; staldeuren en gietijzeren stalvensters; (vernieuwde) goot op klossen; staafankers. De westgevel heeft enkele deelbare staldeuren en gietijzeren stalvensters. Achtergevel met getoogde baander en een daarboven geplaatst hooiluik met aan weerszijden een getoogd gietijzeren venster; vogelgaten in de top.

Waardering

Bijschuur van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als essentieel onderdeel van het complex. Gaaf.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bijschuur Stookhok;varkenshok en potstal

Otten, G ; Drenthe