Inleiding

Boerderijcomplex het Stepelerveld, in 1928 in Interbellum architectuur gebouwd naar ontwerp van de architecten J. van de Lijke en J. Mink jr. (Enschede) in opdracht van E.H.K.J. van Heek. De dienstwoning is in dezelfde stijl als de boerderij ontworpen door de architecten Jans en Henneke uit Hengelo. Het complex bestaat uit een BOERDERIJ VAN HET KOP-ROMP TYPE met aangebouwde KOESTAL, een vrijstaande VARKENSSCHUUR, een DIENSTWONING en een TOEGANGSHEK. Het toegangshek is omstreeks 1880 vervaardigd en in 1928 door Van Heek verplaatst van landgoed Het Ledeboer in Enschede naar de huidige lokatie. Het hek vormde vroeger de achterpoort van Het Teesink in Boekelo, daarvoor stond het bij kasteel Rozenburg in Rotterdam.

Omschrijving

De voorgevel van de boederij ligt naar het zuiden, de westelijke zijgevel grenst aan de Stepelerveldweg. De varkensschuur ligt noordoostelijk van de boerderij en de houten schuur noordwestelijk. Noordelijk van dit complex, eveneens aan de Stepelerveldweg, ligt de dienstwoning. De hoeve is ook vanaf de Kolenbranderweg bereikbaar via een oprijlaan met het toegangshek. Het hek ligt oostelijk van de hoeve.

Het boerderijcomplex is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de betekenis van de familie Van Heek voor de sociaal-economische geschiedenis van Twente