Inleiding

In het Assinkbos staat het voormalige JACHTHUIS "Lillesjoen" dat in 1920 door de textielfabrikant G.J. van Heek jr. als houten bouwpakket uit Noorwegen is geïmporteerd. Op het terrein staan verder een TOEGANGSHEK met het opschrift Lankheet uit 1895 en twee zandstenen HEKPIJLERS met de naam Zorgvliet. G.J. van Heek sr. had al in 1895 in het nabij gelegen Lankheter bos een houten jachthuisje uit Noorwegen laten bouwen. Waarschijnlijk hoorde het toegangshek met het opschrift Lankheet oorspronkelijk bij dit jachthuis. Lillesjoen" was aanvankelijk bestemd tot jachthuis maar is al snel als zomerverblijf in gebruik genomen. Sinds de jaren vijftig van deze eeuw wordt het huis permanent bewoond. In die tijd is er verwarming aangebracht en zijn de venster- en deurpartijen vernieuwd. "Lillesjoen" ligt op een open plek in het Assinkbos. Vanaf de Assinkweg leidt een lange oprijlaan in zuidelijke richting naar het huis.

Het toegangshek in de oprijlaan vormt de begrenzing van het erf rond het huis aan de noordzijde. De zuidgrens wordt gemarkeerd door de zandstenen hekpijlers die op enige afstand van het huis staan.

Waardering

Jachthuis met bijbehorend toegangshek en hekpijlers van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:.

- de oorspronkelijke functie als jachthuis van de Enschedese textielfabrikantenfamilie Van Heek

- de herkomst van het huis als bouwpakket uit Noorwegen

- de ensemblewaarde van het complex in samenhang met de situering in het Assinkbos dat vroeger een jachtgebied was

- de vrij hoge mate van gaafheid van de complexonderdelen