Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507747
Complexnummer
507746 - Lillesjoen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82826/180
Kadastrale aanduiding
Haaksbergen G 1381
Assinkweg 10, 7481 VW te Haaksbergen

Omschrijving

Omschrijving

Het (voormalige) JACHTHUIS heeft een T-vormige plattegrond en bestaat uit een hoofdgebouw van twee en haaks daarop een vleugel van één bouwlaag. De uitkragende verdieping van het hoofdvolume rust op korbelen, de zolder op geprofileerde kraagstukken. De overstekende zadeldaken van beide vleugels zijn gedekt met rode Tuile du Nord pannen. In de oksel van de twee bouwvolumes aan de westzijde een lage aanbouw onder lessenaardakje. De kozijnen van de eenvoudige rechtgesloten vensters en deuren in het huis zijn vernieuwd. Boven de gemetselde plint zijn de gevels opgetrokken in horizontale donkerbruin gebeitste rabatdelen. Aan de noordgevel is de plint verhoogd om plaats te bieden aan twee kelderdeuren. In de plint verder enkele kleine keldervensters. Het verlengde geknikte dakschild boven de veranda aan de oostgevel van de lage vleugel rust op in verschillende kleuren geschilderde geprofileerde gedraaide kolommen. In het gedeelte van de veranda dat doorloopt in het hoofdvolume de hoofdentree tot het huis. Behalve de trap voor de ingang geven twee identieke trappen aan de oost- en de zuidzijde toegang tot de veranda. De houten balustrade met gesneden balusters van de veranda loopt aan weerszijden van de trappen door als trapleuning. In het zadeldak boven het hoofdvolume twee dakkapellen. Op de nokken van de daken en in het dakschild in totaal vier gemetselde schoorstenen met schoorsteenkap. De geveltekens op de uiteinden van de nokken hebben een Noorse decoratie.

De trekbalk onder de makelaar aan de zuidgevel van de lage vleugel is met hout dichtgezet en voorzien van een afbeelding van een elandsgewei. Het interieur bevat onder meer een grote betegelde haard in de hal en een haardpartij in de jachtkamer.

Waardering

Houten jachthuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie van jachthuis van de Enschedese textielfabrikantenfamilie Van Heek

- de herkomst als bouwpakket uit Noorwegen

- de redelijke mate van gaafheid van het ex- en interieur

- de ensemblewaarde als onderdeel van het complex

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507746. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Jachthuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden