Inleiding

Kleine BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE "Veldmeier" met houten VEESCHUUR-TJE uit 1894 behorend bij het landgoed Twickel. Het erf is omstreeks 1840 gesticht en kwam in 1845 in bezit van Twickel waarna in 1894 dit boerderijtje is gebouwd. Een groot deel van de pachtboerderijen op het landgoed Twickel is van dit standaardtype dat is gebaseerd op het traditionele Twentse hallehuis, maar zich daarvan onderscheidt door de toepassing van wolfeinden in plaats van houten togevels. Dit is het gevolg van de instructie die Unico Willem van Wassenaer, de toenmalige heer van Twickel, in 1760 instelde met betrekking tot de boerderijbouw op het landgoed. Volgens deze instructie moesten de boerderijen en schuren voortaan bij ver- of nieuwbouw worden voorzien van wolfeinden in plaats van houten topgevels. Omdat Weldam (Goor) van 1751 tot 1877 bij Twickel hoorde, gold in die periode dezelfde instructie voor de boerderijbouw op dat landgoed.

Omschrijving De boerderij ligt aan een wat hoger gelegen open wei in het bos met de voorgevel naar het zuiden de achtergevel naar de Schievenweg gekeerd. De houten schuur staat ten noordwesten op enige afstand van de boerderij. Vanaf de Schievenweg geeft een zandpad toegang tot het erf dat door middel van een houten hek wordt afgescheiden van het omliggende weiland. Aan de voorzijde van de boerderij is een gecombineerde sier- en moestuin aangelegd.

Waardering

Kleine boerderij met vrijstaande schuur van cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de historisch-functionele relatie met het landgoed Twickel

- de voor Twickel karakteristieke typologie en vormgeving van de complexonderdelen