Inleiding

In het buitengebied van de gemeente Den Helder gelegen voormalig ZIEKENBOEGCOMPLEX, gebouwd door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog, omstreeks 1942, als onderdeel van de Atlantikwall, een verdedigingsgordel van permanente versterkingsbouw, die zich uitstrekte van de Zuidfranse Atlantische kust tot Noord-Noorwegen.

Het complex is gesitueerd in het buitengebied van de gemeente Den Helder, aan de westzijde van de Nieuweweg en ten zuiden van de Doggersvaart. Het complex mocht van veraf en bij luchtaanvallen niet herkenbaar zijn als ziekenboeg en werd ter misleiding gebouwd in een boerderij-achtige bouwtrant. De gebouwen zijn opgetrokken in de Heimatstijl die de Duitsers bij Nederland vonden passen, hetgeen een sterk traditionalistische bouwtrant was die behalve boerderij-achtige kenmerken ook stijlkenmerken van Kropholleriaanse en Delftse School-architectuur vertoonde. De constructie van de afzonderlijke gebouwen is sterk defensief en bestaat voornamelijk uit gewapend beton en staal. De muren zijn meer dan een halve meter dik en zijn bekleed met baksteen. De vensters hebben stalen kozijnen en stalen luiken.

N.B. Vanaf de jaren '60 is het complex bij een aannemersbedrijf in gebruik.

Omschrijving

Voormalig ziekenboegcomplex, gesitueerd aan de oostzijde van de Nieuweweg, bestaande uit een STAFGEBOUWTJE, een ZIEKENBOEG en een gebouw met onder andere de GARAGE EN vermoedelijk een kantoor- of OPSLAGRUIMTE. Het complex wordt van de weg gescheiden door een afwateringssloot en een hek voor de ingang. Eenmaal op het erf ligt het voormalige stafgebouw het dichtst bij de ingang (in de zuidwesthoek van het erf), daar tegenover ligt de voormalige ziekenboeg (op het noordelijk deel van het erf) en helemaal achteraan, in de as van de ingang, ligt de opslagruimte met garage (op het oostelijk deel van het erf).

De afzonderlijke gebouwen zijn uitgevoerd in zware gewapend betonconstructies.

Waardering

Het voormalige Duitse ziekenboegcomplex is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als element uit de krijgsgeschiedenis, in casu, de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, waarbinnen het complex deel uitmaakte van het door Duitsland opgezette Atlantische kustverdedigingsproject onder de naam Atlantikwall.

Daarnaast is het complex van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt als uniek geworden voorbeeld van een in samenhang behouden - en als ziekenboeg herkenbaar gebleven - groep gebouwen uit de Tweede Wereldoorlog; als voorbeeld van de toepassing van zware gewapend betonconstructies, verschuild achter een architectuur in sterk traditionalistische bouwtrant.