Inleiding

De Rooms-katholieke KERK met PASTORIE van de H. Dionysius parochie is in 1924 gebouwd naar ontwerp van Joseph Cuypers. Op dezelfde plaats stond een waterstaatskerk uit 1819. Het interieur van het complex is uitgevoerd in Amsterdamse School stijl. Kerk en pastorie vormen een katholieke enclave in het overwegend protestantse Rijssen.

Omschrijving

Het complex is gelegen in de historische straatwand van het centrum van Rijssen, op de hoek van de Rozengaarde en de Emmastraat. Hoewel de kerk niet direct aan het marktplein ligt, vormt de relatief zware toren een goed oriëntatiepunt vanuit de stad.

Waardering

De H. Dionysius kerk en pastorie zijn van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de Rooms Katholieke.

- door de kwaliteit van het ontwerp, met name het interieur in Amsterdamse School stijl.

- door de ensemblewaarde van kerk en pastorie als markeringspunt in het algemeen en van de katholieke parochie in het bijzonder.

- door de gaafheid, zowel in- als uitwendig, van het geheel.