Rijssen F 3481
Rozengaarde 53, 7461 DA te Rijssen

Omschrijving

De PASTORIE is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen, bekroond met een schilddak met schoorstenen op nokeinden. Tussen kerk en pastorie een ingestoken verbindingsgedeelte onder afgeknot mansardedak. Daken met leien in maasdekking. Terugliggende entree met stoep van drie treden onder segmentboog. Erker in voorgevel (W) onder afgeknot schilddak. Op het plat van dit dak bevindt zich de kleinere erker van de verdieping. Siermetselwerk onder op klossen rustende gootlijst. In alle dakschilden een dakkapel met plat dak. Glas-in-lood vier- en zesruits bovenramen in alle kozijnen. De pastorie staat op een plint dat de rooilijn markeert. Hoewel aanzienlijk soberder is de pastorie in dezelfde stijl uitgevoerd als de kerk en verkeert het gebouw in vergelijkbare toestand. In het interieur zijn met name opvallend de tegellambrizeringen en het ambachtelijke timmerwerk.

De pastorie is architectuurhistorisch en stedebouwkundig van belang vanwege:

- de kwaliteit van het ontwerp, met detaillering in Amsterdamse Schoolstijl.