Inleiding

Complex, genaamd "Reddinckhof", bestaande uit een PRAKTIJKWONING met KOETSHUIS. De woning is volgens een gevelsteen in 1906 gebouwd op de plaats van een andere praktijkwoning. Een aantal onderdelen van deze woning is herbruikt bij de bouw van het nieuwe pand dat is opgetrokken in een overgangsstijl bestaande uit een mengeling van traditionele- (boerderij-uiterlijk) en chalet- en art nouveaustijl elementen. Opdrachtgever was dokter Willem G. Reddingius, die het huis de naam "Reddinckhof" gaf. Het is niet duidelijk wie het huis ontworpen heeft, zeker is dat gemeente-architect S. Blokzijl betrokken was bij de bouw. In de jaren zestig van de 20ste eeuw zijn door architect Olsmijer uit Winsum enkele vernieuwingen in het interieur doorgevoerd en in 1975 enkele veranderingen in de praktijkruimte. Achter de woning ligt een koetshuis dat oorspronkelijk bij het oude huis hoorde. Tijdens de bouw van de praktijkwoning in 1906 is het koetshuis aangepast aan de stijl van de nieuwe woning. Hetzelfde geldt voor de diepe tuin met ovale vijver aan de voorzijde, boomgaard, groentetuin en bosaanleg achterin. Het padenpatroon is in de loop der tijd veranderd waardoor de tuin buiten de rijksbescherming valt.

Het complex is markant gelegen in het dorp aan de doorgaande weg naar Bedum.

Waardering

Complex, bestaande uit een praktijkwoning met koetshuis, van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als opvallend voorbeeld van een praktijkwoning met bijgebouw uit het begin van deze eeuw

- vanwege de bijzondere vormgeving, vermengd met traditionele motieven