ten Boer A 1730
Bij Gaykingastraat 19, 9791 CE te Ten Boer

Omschrijving

Een in aanleg 19de eeuws KOETSHUIS met middenrisaliet dat in 1906 is aangepast. Het pand is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met deels gepleisterde en deels rode bakstenen gevels op een trasraam van donkere klinkers. Het schilddak met afgewolfde steekkap is gedekt met een zwart geglazuurde Hollandse pan en heeft een houten goot op klossen. Het middenrisaliet heeft in de topgevel een opklimmend fries van houten latjes en strakke windveren. In het middenrisaliet van de gepleisterde voorgevel (zuidwest) bevinden zich tussen twee getoogde ijzeren vensters dubbele houten openslaande deuren met glasruiten, verdeeld door roeden. In de topgevel openslaande glasdeuren. Zowel vensters als deuren worden afgesloten door een rode bakstenen segmentboog. In het geveldeel links van het risaliet bevindt zich een getoogd ijzeren venster met roedenverdeling en rechts ervan een houten deur met door roeden ingedeelde boven- en zijlichten. De gepleisterde noordwestgevel heeft twee getoogde ijzeren vensters met roedenverdeling tussen twee deuren, waarvan een met bovenlicht met roedenverdeling. De bakstenen noord- en zuidoostgevel met muurankers hebben beide twee getoogde ijzeren vensters.

Koetshuis van algemeen belang

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de praktijkwoning