Inleiding

Dit complex aan de Hearewei 31 te Dronrijp bestaat uit twee bouwonderdelen: een WOONHUIS van het type rentenierswoning en een SCHUUR. De bouwonderdelen bevinden zich ten westen van de weg, op een rechthoekig, naar het oosten georinteerd perceel. Aan de noordzijde wordt het terrein door een sloot begrensd. De schuur is aan de westzijde van de woning geplaatst. De bouwonderdelen liggen in elkaars verlengde en beschikken ieder over een erfruimte van royale afmetingen. Dit terrein en de aangrenzende percelen Hearewei 29 (rijksmon.nr. 28594) en Hearewei 35 vormen samen een opvallend gelegen eenheid, die het karakter en het gezicht van de Hearewei in grote mate bepaalt. Zij vallen binnen het gebied van het beschermde dorpsgezicht. De twee blokvormige bouwwerken zijn -naar mondelinge overlevering- niet tegelijkertijd gebouwd: de ex-boer, dhr. W. Sinnema, die in 1905 opdracht had gegeven voor de bouw van de rentenierswoning, liet rond 1915 de schuur bouwen (die o.a. onderkomen bood aan enkele stuks kleinvee) om een aantal van zijn vroegere bezigheden als hobby weer op te pakken.

De woning is in Eclectische trant met Neo-renaissance elementen gebouwd. De schuur erachter is in een Ambachtelijke-traditionele stijl gebouwd. Bouwmeester van de rentenierswoning was S. Feikema te Dronrijp. De huidige tuinaanleg is niet de oorspronkelijke.

Waardering

Dit complex dat bestaat uit een rentenierswoning met schuur, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling;

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling;

- voor de geschiedenis van de architectuur;

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege de ornamentiek;

- vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van het dorp;

- voor het aanzien van de streek;

- vanwege de situering die, samen met de situering van de aangrenzende panden (nr. 29 en 35) het karakter en het gezicht van de streek in grote mate bepaalt;

- vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de aangrenzende bebouwing;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.