Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508680
Complexnummer: 
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 januari 1998
Kadaster deel/nr: 
9027/20
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Friesland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Waadhoeke
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Dronryp
X-Y coördinaat: 
172261 - 578835

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Dit WOONHUIS van het type rentenierswoning is in 1905 gebouwd in opdracht van W. Sinnema, een rentenierende boer te Dronrijp. Bouwmeester was S. Feikema. Het blokvormige woonhuis is gebouwd in Eclectische stijl met Neo-renaissance elementen. Het ligt op een ruim erf en is naar het oosten georinteerd. Dit woonhuis en de ernaast liggende woonhuizen -nr. 29 (rijksmon.nr. 28594) en nr. 35- vormen een opvallende eenheid die het karakter en het gezicht van de Hearewei in grote mate bepaalt; zij liggen binnen het gebied van het huidige beschermde dorpsgezicht.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een vrijwel vierkante plattegrond en is één bouwlaag hoog. Het wordt gedekt door een afgeknot schilddak met leien waarop twee schoorstenen zijn geplaatst. Op het dakschild boven het zuid-oostelijke hoekrisaliet bevindt zich een ovaal daklicht met houten klauwstukken en sluitstuk met piron aan de bovenzijde. De gevels zijn in bruine bakstenen opgetrokken. De lage plint is van natuursteen. Dak en gevel worden gescheiden door een doorlopend gemetseld fries, dat door een kroonlijst en een geprofileerde lijst aan de onderzijde wordt begrensd. Aan de oost- en zuidzijde wordt het fries verlevendigd door smalle sierlijke consoles. De voorgevel is asymmetrisch opgebouwd en bestaat van rechts naar links uit: een halsgevel (aan de noordzijde), een rechthoekig bouwdeel waarin zich de hoofdingang bevindt en een hoekrisaliet. Het woonhuis is, ten opzichte van de bouwtekening, in spiegelbeeld uitgevoerd. In de halsgevel bevinden zich in de eerste bouwlaag twee H-vensters met floraal gedecoreerde gepleisterde boogtrommels, segmentbogen in rode baksteen en aanzet- en sluitstenen. Hierboven, in de top een kleiner en gelijk gedecoreerd T-venster. Twee klauwstukken en een tympaan decoreren de top van de halsgevel. De houten voordeur met snijwerk en ijzeren roosters wordt overdekt door een afdakje met leien bedekt, dat door twee ijzeren consoles wordt gesteund. Eenzelfde soort venster bevindt zich in het hoekrisaliet.

De zuidelijke zijgevel wordt onder het dak afgesloten door het deels doorlopende gemetselde fries met consoles. In deze gevel bevinden zich van rechts naar links twee vensters als in de voorgevel en een houten serre, die vermoedelijk rond 1915 is toegevoegd. De serre is open en wordt versierd door snijwerk in de stijl van de Art Nouveau. Zij heeft een lessenaarsdak met leien. Tussen de vensters in de oost- en de zijgevel is een gepleisterde gevelband aangebracht. In de noordelijke zijgevel zitten een H-venster met getoogde strekken, boogtrommels met visgraat metselverband en aanzet- en sluitstenen, een houten deur uitkomend op een eenvoudig bordes op bakstenen pilaren -van latere datum- en een provisiekelderraam met getoogde strek, visgraat metselverband in de boogtrommel en aanzet- en sluitsteen. In de achtergevel zitten twee T-vensters met getoogde strekken, gemetselde boogtrommels en aanzet- en sluitstenen. Tegen de achtergevel is een nieuwe houten aanbouw geplaatst.

De indeling van het INTERIEUR is grotendeels oorspronkelijk. In de gang zijn zowel het originele stucplafond als de originele deuren aanwezig. In de rechter voorkamer zijn o.m. de originele plafonds, deuren en een marmeren schoorsteenmantel aanwezig. De originele kastdeuren zijn niet meer in situ, maar opgeslagen. De houten vensterbanken en de houten luiken met panelen zijn origineel. In de linker voorkamer (waar recent een doorbraak is gemaakt naar de achterkamer/keuken) zijn o.m. aanwezig de originele schoorsteenmantel van zwart graniet en het oude balkenplafond met sjabloneerwerk, dat nu door het verlaagde plafond aan het zicht wordt onttrokken.

Waardering

De rentenierswoning aan de Hearewei 31 te Dronrijp is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische ontwikkeling;

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling;

- voor de geschiedenis van de architectuur;

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege de ornamentiek en het materiaalgebruik;

- vanwege de situering, verbonden met de uitbreiding/ontwikkeling van het dorp, aan de grens met het beschermd dorpsgezicht;

- voor het aanzien van de streek;

- vanwege de situering die, samen met die van de ernaast gelegen panden (Hearewei 29 en 35), het karakter en het gezicht van de streek in grote mate bepaalt;

- vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de omliggende bebouwing;

- in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de dorpse omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHearewei319035 EJDronryp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DronrijpA950

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Rentenierswoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19051905exactvervaardiging