Inleiding

Aan de oostzijde van de Hallerweg bij Den Burg gelegen BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit een stolpboerderij (die reeds rijksmonument is, monumentnr. 35291) en een vrijstaande stolpschuur. Het complex is gelegen op het oude land van Texel, bij de kern Den Burg.

Omschrijving Boerderijcomplex bestaande uit een in kern 17e eeuwse en rond 1850 verbouwde stolpboerderij met staartstuk onder een met riet gedekt tentdak en een vernieuwd voorhuis onder een met pannen gedekt zadeldak en een rond 1903 gebouwde stolpschuur onder een met riet gedekt schilddak.

Waardering

Het boerderijcomplex aan de Hallerweg is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een stolpboerderij met vrijstaande stolpschuur op het Noordhollandse platteland, gebouwd in streek-eigen bouwtrant. Daarnaast heeft het complex ensemblewaarde door de beeldbepalende situering in het klein verkavelde agrarische buitengebied van Texel.