Inleiding

Het complex bestaat uit de volgende drie onderdelen: KERKGEBOUW, PASTORIE met tussenlid en BAARHUISJE.

PAROCHIEKERK (R.K.), Onze Lieve Vrouw van Lourdes te Mariënvelde, gebouwd in 1932 met een door een tussenlid met de kerk verbonden PASTORIE en vrijstaand BAARHUISJE, ontworpen door architect G.A.P. DEKORT. Opdrachtgever voor de bouw van de kerk was het kerkbestuur van Zieuwent (waartoe Mariënvelde toen behoorde) dat daarmee aan de vraag van parochianen in het buitengebied tegemoet kwam om een eigen kerk in de nabijheid.

Het baarhuisje is als garage en ten behoeve van opslag in gebruik. Het kerkhof, noord/noordoostelijk van de kerk gesitueerd, komt niet voor rijksbescherming in aanmerking. De als rijksmonument voor te dragen objecten zijn in één en dezelfde stijl uitgevoerd waarbij verschillende invloeden herkenbaar zijn van Art Deco, Amsterdamse en Nieuwe Haagse School. De kerktoren vertoont in detaillering duidelijk stijlinvloeden van Art Deco. De toepassing van het gebruik van baksteen, met name in het interieur van de kerk, sluit aan bij de expressionistische uitingen van de Amsterdamse School.

Het complex is gelegen op de hoek Waalderweg en Pastoor Deperinkweg in de dorpskern. De kerk wordt door een klein plein van de straat gescheiden terwijl de pastorie aan de zuidoostzijde middels een haag en een modern opengewerkt hekwerk die een tuin begrenzen waarin kastanjebomen, van beide straten terug is gelegen. Het dorp Mariënvelde, vóór 1964 nog Achter-Zieuwent geheten, heeft haar naam te danken aan de patrones van de kerk. De kerk bevond zich aanvankelijk vrij en temidden van de Achterhoekse veengronden waaromheen zich later een dorpskern vormde.

Complexwaardering

Het uit drie onderdelen bestaande complex van KERKGEBOUW en de middels een tussenlid verbonden PASTORIE en vrijstaande BAARHUISJE is gebouwd in 1932 door de architect G.A.P. DE KORT.

- het complex is van architectuurhistorische waarde vanwege de goed bewaard gebleven hoofdvorm, met bijzondere detailleringen en divers materiaalgebruik van de samenstellende onderdelen. Het complex is als goed en rijk gedetailleerd voorbeeld van een parochiekerk met pastorie en baarhuis uit de eerste helft van de 20ste eeuw gebouwd in een stijl waarin verschillende invloeden van Art Deco, Amsterdamse School en Nieuwe Haagse School. De te beschermen onderdelen vormen een waardevol ensemble dat gelijktijdig en in een zelfde samengestelde stijlvorm tot stand is gekomen.

- van stedenbouwkundige waarde vanwege haar ligging op de grens met het buitengebied en op de hoek van de twee hoofdstraten in het dorp. Bovendien vormt dit complex door de afmetingen en silhouet een karakteristiek beeld in de dorpskern en valt het op door de kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie.

- van cultuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld vanwege de bestemming, welke verbonden is met de religieuze ontwikkeling in Mariënvelde. Door de stichting van een kerk in het buitengebied van Zieuwent ontstond een nieuw dorp Achter-Zieuwent, dat later in 1964 naar de patrones van de kerk, Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, Mariënvelde werd genoemd.