Inleiding

VILLABOERDERIJ, bestaande uit een voorhuis met hoofdschuur, aangebouwd transformatorhuisje en een STOOKHUT. De boerderij is in 1925 gebouwd in opdracht van de heer G. Boerma op de plek van een oude boerderij. Als architect werd aangetrokken Piet de Vries uit Leeuwarden, die een boerderij ontwierp in een aan de Amsterdamse Schoolstijl verwante trant. Het complex is gelegen aan de Oude Dijk, wordt aan drie zijden omgracht en heeft een singel. Een betonnen bruggetje over de gracht leidt via een pad naar de hoofdentree van de boerderij.

De uit zeven vakken bestaande hoofdschuur is in 1969 geschikt gemaakt voor de aardappelopslag, waardoor de originele indeling verloren is gegaan. Bij de boerderij hoort ook nog een bijschuur uit circa 1900, deze komt niet voor bescherming in aanmerking wegens te weinig monumentale waarden.

Waardering

Complex bestaande uit een villaboerderij met aangebouwd transformatorhuisje en stookhut van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als getuigenis van de welvaart van de boerenstand in die periode

- vanwege de bijzondere, expressieve vormgeving binnen een traditionele opzet