Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit twee boerderijen, te weten de VILLABOERDERIJ Hayemaheerd en de kleinere KOP-ROMP-BOERDERIJ, de zogenaamde Electraboerderij. De voorganger van Hayemaheerd, gelegen op de wierde Ewer, brandde in 1929 af. Vervolgens werd het plan opgevat het akkerbouwbedrijf dat ingevolge het recht van beklemming op gronden langs het Reitdiep veel nieuw land had verkregen, te splitsen in drie gedeelten met elk een boerderij. Door sterfgevallen in de familie Rogaar, de toenmalige eigenaar, werd dit plan echter niet gerealiseerd. In 1929-1930 werden twee boerderijen gebouwd in opdracht van mevrouw H. Rogaar-Torringa, beide naar een ontwerp van architect W. Reitsema uit Leens in een regionale Amsterdamse School-stijl. Hayemaheerd, die op de plaats van de vorige boerderij op de wierde Ewer werd gebouwd, werd de hoofdboerderij en de zogenaamde Electraboerderij werd in gebruik genomen als dienstwoning. Deze boerderij ligt ten zuiden van Hayemaheerd in de Doornbos polder, vlakbij het Reitdiep.

Het exterieur van de villaboerderij heeft na de Tweede Wereldoorlog enkele wijzigingen ondergaan, met name het schuurgedeelte is enigszins verbouwd.

De kop-romp-boerderij bestaat uit een kort woongedeelte dat aan het schuurgedeelte is gebouwd. Het woongedeelte is altijd in gebruik geweest als dienstwoning van het akkerbouwbedrijf Hayemaheerd. Een aantal elementen die op de oorspronkelijke bouwtekening te zien is, lijkt nu te zijn verdwenen: het voorhuis had aan de zuidzijde een rechthoekige dakkapel en het dak van de schuur had op de hoeknokken ronde sierelementen.

Waardering

Complex bestaande uit de villaboerderij Hayemaheerd en de kop-romp-boerderij (Electraboerderij) van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van boerderijencomplex geheel gebouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw in de provincie Groningen

- als goede representant van het oeuvre van W. Reitsema

- vanwege de expressieve vormgeving en het materiaalgebruik