Inleiding

EENDENKOOI met KOOIKERSHUISJE gelegen in de Westpolder achter de Ommelanderdijk bij de boerderij "Nieuw Onrust", waar ze vroeger bij hoorde. Samen met de verderop gelegen kooi "de Westpolder" is zij nog de enige kooi met kooirecht in de provincie Groningen. In 1899 is de kooi gegraven op een voor de landbouw ongeschikt stuk grond. Om haar te kunnen exploiteren werd een NV opgericht. In de loop der jaren is de kooi beheerd door de families De Cock, Woldringh, Sijpkens en Minderhoud. Deze laatste familie schonk de kooi in 1979 aan Stichting het Groninger Landschap. De 1.84 hectare grote kooi heeft een kooiplas van 0.5 hectare. Het wettelijk beschermde afpalingsrecht bedraagt 200 meter. De eenden worden hier gevangen om te ringen, niet om te doden.

Eendenkooi "Nieuw Onrust" met kooikershuisje van algemeen cultuurhistorisch belang

- als goed voorbeeld van een nog in gebruik zijnde kooi uit 1899

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met en ligging ten noordoosten van de eendenkooi "de Westpolder"

- vanwege de vrij hoge mate van zeldzaamheid in de regio