Kloosterburen D 1064
Bij Westpolder 24, 9978 WJ te Hornhuizen

Omschrijving

EENDENKOOI bestaande uit een kooibos, een kooiplas met vier vangpijpen met daaromheen een grondwal voor afscherming en beschutting. De vangpijpen zijn ondermeer samengesteld uit een kooikolk, een vangbak met valluik en spiegel met overval, een weddeur en een langemat. Aan de zuidoostzijde van de kooi bevindt zich op de grens van het bouwland van boerderij "Nieuw Onrust" een meidoornhaag, zodat de landarbeiders toentertijd niet konden zien hoe groot de kooivangst was.

Eendenkooi "Nieuw Onrust" van algemeen cultuurhistorisch belang

- als goed voorbeeld van een nog in gebruik zijnde kooi uit 1899

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met en ligging ten noordoosten van de eendenkooi "de Westpolder"

- vanwege de vrij hoge mate van zeldzaamheid in de regio

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Eendenkooi