Inleiding

Op de hoek van het Mevr. van Vollenhovenpark en de Traaij, liggen twee bouwblokken van dubbele middenstandswoningen van hetzelfde type tegenover elkaar. Zij staan aan één van de toegangswegen van het Mevrouw van Vollenhovenpark, een kleine villawijk die omstreeks 1904 werd gesticht door de Nederlandse Maatschappij tot Exploitatie van Roerende Goederen uit Amsterdam. Bij raadsbesluit kreeg de wijk in dat jaar de naam Prins Hendrikpark, die in 1932 werd veranderd in de huidige naam, omdat in Rijsenburg reeds een Prins Hendriklaan bestond. De villawijk is nooit goed tot ontwikkeling gekomen wanneer men die vergelijkt met villawijken in Baarn of Zeist. De volgende objecten zijn geselecteerd:

1. Mevr. van Vollenhovenpark 21-23 2. Mevr. van Vollenhovenpark 22-24

De woningen dateren vermoedelijk van vlak vóór 1900. De rijksbescherming van de woningen richt zich op het oorspronkelijke hoofdvolume en de detaillering in de voorgevel. Latere aanbouwen en vensterplaatsingen in zij- en achtergevel vallen buiten de rijksbescherming.

Waardering

Het complex, bestaande uit twee dubbele middenstandswoningen, is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en detaillering in de voorgevel alsmede van cultuurhistorische waarde en ensemblewaarde als voorbeeld van dubbele arbeiderswoningen bij de entree van een villawijk uit het begin van deze eeuw.