509768 - Woningcomplex
Driebergen-Rijsenburg B 2119
Driebergen-Rijsenburg B 6536
Mevrouw v Vollenhovenprk 23, 3971 CX te Driebergen-Rijsenburg
Mevrouw v Vollenhovenprk 24, 3971 CX te Driebergen-Rijsenburg

complexonderdeel 1

Omschrijving

Een langs de weg gelegen DUBBELE ARBEIDERSWONING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een met kruispannen gedekt mansardedak waarvan de nok evenwijdig aan de weg ligt. De gevels zijn in kruisverband gemetseld. De voorgevel is vier vensterassen breed en heeft een symmetrische indeling gekregen. Alle vensteropeningen aan de straatzijde zijn voorzien van getoogde strekken met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. De boogtrommels boven de vensters en deuren zijn met gekleurde (zwart, rood en wit) verblendsteen ingevuld. Ter hoogte van de bovendorpel en het deurkalf is een op de kopse kant gemetselde bakstenen band aangebracht, waarin accenten van wit verblendsteen zijn verwerkt. De indeling van de voorgevel kenmerkt zich door een ter weerszijden van de middenas geplaatste originele paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht. In het deurkalf is eenvoudig houtsnijwerk aangebracht. De deuren worden geflankeerd door een drielichtsvenster met glas-in-lood bovenlichten. Boven dit venster bevindt zich een gemetselde dakkapel, zonder goot voorlangs, met een gecombineerde top- en trapgevelbeëindiging waarop natuurstenen dekplaten zijn gezet. In de dakkapellen is een venster met een stolpraam en een bovenlicht met klapraam geplaatst. Even boven de onderdorpel van het venster is een bepleisterde cordonband aangebracht. Onder de dakgoot bevindt zich een geprofileerde sierband van zwart, rood en wit gekleurd verblendsteen. Deze worden samen met de dakgoot onder de dakkapel onderbroken. Aan de uiteinden van deze sierband is een kraagsteen gezet.

Waardering

De dubbele middenstandswoning is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en vanwege de gaafheid van de voorgevel waarin baksteen ornamentiek is verwerkt alsmede van ensemblewaarde in relatie met het tegenoverliggende bouwblok van hetzelfde type.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning