Inleiding

MARECHAUSSEEKAZERNE met SMEDERIJ en KOETSHUIS, gebouwd in de periode 1929-1931 door de bouwkundige afdeling van het tweede Commandement der Genie te Groningen. De panden zijn ontworpen in een Expressionistische bouwstijl met elementen uit de Amsterdamse School en de architectuur van Dudok.

De marechausseekazerne staat op een hoek van de driesprong van de Meppelerstraatweg en de Jupiterstraat. Iets achter de rooilijn aan de Jupiterstraat staat links van de kazerne (O) de smederij en daar weer links van - meer naar de straat toe - het koetshuis.

Langs de twee straten staan gemetselde pijlertjes en op de hoek muurtjes, waartussen smeedijzeren hekjes zijn opgehangen.

Het interieur van de kazerne en de bijgebouwen is ingrijpend gewijzigd. De indeling van de kazerne is veranderd en de vide in de hoek van het gebouw, bij het hoofdtrappehuis, is dichtgezet. Ook de indeling en achtergevel van het koetshuis zijn gewijzigd.

Waardering

Het complex met de marechausseekazerne, de smederij en het koetshuis is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de kenmerkende typologie van een marechausseekazerne

- de Expressionistische bouwstijl met elementen uit de Amsterdamse School en de architectuur van Dudok

- de ensemblewaarde

- de beeldbepalende ligging van het ensemble aan de Meppelerstraatweg