Meppelerstraatweg 19, 8022 AE te Zwolle
Meppelerstraatweg 21, 8022 AE te Zwolle
Meppelerstraatweg 23, 8022 AE te Zwolle
Meppelerstraatweg 25, 8022 AE te Zwolle
Jupiterstraat 2, 8022 RK te Zwolle
Jupiterstraat 4, 8022 RK te Zwolle

Omschrijving

De MARECHAUSSEEKAZERNE is opgetrokken in gele baksteen op een L-vormige plattegrond onder steile zadeldaken met antracietgrijze Hollandse pannen en een overstekende goot. De twee vleugels van het gebouw zijn opgetrokken over twee bouwlagen met een verdiepingloos deel aan beide kopgevels. Op het snijpunt van de vleugels staat een vierkante toren, waarin het hoofdtrappehuis en op de begane grond aan de westkant de hoofdingang zijn ondergebracht.

De gevels zijn geleed door een hoge plint van zwart geglazuurde tegels en grote rechtgesloten vensters met een kleine roedenverdeling. Op de begane grond zijn de vensters onder hoge strekken geplaatst, op de verdieping onder een doorlopende band van horizontaal gemetselde stenen. Houten deuren met smalle ruitjes onder betonnen luifels en drieruits bovenlichten verschaffen de toegang tot de dienstwoningen. De eindgevels van de vleugels zijn blind. In het dak grote dakkapellen met vensters met een kleine roedenverdeling. Gemetselde schoorstenen op de nokeinden.

De gevels van de toren zijn geleed door verticale siermetselverbanden, smalle traplichten van glasstenen en in de top gele en paarsblauwe tegels. De ingang bestaat uit een houten deur met profiellijsten, glas-in-lood en een sierijzer. Boven de ingang een betonnen luifel, een driedelig bovenlicht met glas-in-lood en het wapen van het koninklijk huis. In de zijgevel glas-in-lood vensters. Bovenin de toren boven de ingang een klok met een wijzerplaat van gele en blauwe tegels.

Waardering

De marechausseekazerne is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de kenmerkende typologie van een marechausseekazerne

- de Expressionistische bouwstijl met elementen uit de Amsterdamse School en de architectuur van Dudok

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere gebouwen van het kazerne-complex

- de beeldbepalende ligging aan de Meppelerstraatweg