Omschrijving complex:

De buitenplaats Goedenraad ligt op een langgerekt terrein (oost-west- richting) in het dal van de Eijserbeek direct ten oosten van Eys; de landschappelijke en ruimtelijke opbouw van het complex hangt nauw samen met de geomorfologische ondergrond en de mogelijkheden daarvan voor utilitair gebruik (indertijd watermolen, visvijvers). Het kasteel met bijgebouwen ligt in westelijk deel van het complex. Ten oosten hiervan strekt zich langs de beek het landschapspark uit, als het ware opgesloten in het dal; naast dit parkgedeelte zijn er verder o.m. de oprijlaan, de moes- en siertuinen, en de boomgaard. Binnen het complex zijn veel elementen aanwezig, die Engelse stijlinvloeden uit het begin van de 20e eeuw in zich dragen. Aan de noordzijde wordt het complex begrensd door de Eijserbeek, aan de (korte) oostzijde door weilanden van derden, aan de zuidkant door de weg van Eys naar Simpelveld en aan de westkant door het dorp Eys. Het complex bestaat uit de volgende onderdelen: KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), BIJGEBOUWEN (3), TOEGANGSHEK (4), KEERMUUR (5), TUINSIERADEN (6) en KAS (7).

Waardering

De buitenplaats GOEDENRAAD is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom, enkele bijzondere aspecten van tuinarchitectuur en de vrijwel ongestoorde visueel-landschappelijke ligging in het beekdal.