Wittem R 20
Wittem R 7
Mr dr Froweinweg 61, 6287 CB te Eys

Omschrijving

BIJGEBOUWEN, bestaand uit de U-vormige hoeve, die met het kasteel de binnenplaats omsluit, XVIII en ouder en twee losstaande schuren ten noorden en noordwesten ervan, XIX. In de hoeve woningen en bedrijfsruimten, waaronder stallen; opgetrokken uit onregelmatige mergelbrokken; aan de buitenzijde raamomlijstingen van baksteen, aan de binnenplaatszijde van hardsteen; boven de ronde ingangspoort aan de buitenzijde een houten driehoekig fronton met geschilderd alliantiewapen in grisailletechniek; aan de binnenplaatszijde ook een fronton in mergel met rond venster. Gedekt met rondlopend schilddak (grijze pannen). De zuidvleugel van de hoeve sluit aan op de vleugel van het kasteel. De twee schuren, XIX en ouder, eveneens van mergel en gedeeltelijk baksteen hebben zadeldaken met rode en grijze pannen. De grote schuur heeft als bijzonderheid een rond blindvenster van rode baksteen in de nok van de zuidgevel van mergel.

BIJGEBOUWEN van algemeen belang

- vanwege de ouderdom