Inleiding

Bij het buurtschap Abbestede gelegen complex van TWEE ARBEIDERSWONINGEN uit de tweede helft van de 19de eeuw en één (niet te beschermen) bijgebouw uit circa 1980. Het complex ligt in een nollengebied dat is gelegen tussen de Oosterweg en de Zandpolder. De woningen liggen midden in dit nollengebied, op de kruising van twee zandwegen.

Omschrijving

Op het heuvelachtige erf bevinden zich op enige afstand van elkaar twee arbeiderswoningen, waarvan de noklijnen haaks op elkaar staan.

Waardering

Het complex van arbeiderswoningen in het buitengebied van Callantsoog is van algemeen belang vanwege de bijzondere situering in het nollengebied. Daarnaast zijn de woningen van belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeelden van merendeels gaaf bewaard gebleven arbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw.