Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509991
Complexnummer
509989 - Arbeiderswoningen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82829/133
Kadastrale aanduiding
Callantsoog D 2069
Abbestede 3, 1759 NC te Callantsoog

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het pand is gesitueerd nabij het buurtschap Abbestede. Het pand is anno 1995 in gebruik als kunstenaarsatelier.

N.B. De aanbouw aan de noordwestelijke kopgevel, de aanbouw aan de noordoostzijde en het grote dakvenster in de rieten kap vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde vrijstaande arbeiderswoning, bestaande uit één bouwlaag onder een met riet gedekt dak. Op de nok zijn rode vorstpannen aangebracht. De noklijn wordt doorsneden door een vierkanten schoorsteen. De noklijn staat loodrecht op de Abbestederweg. Het pand is opgetrokken in baksteen.

De noordwestelijke kopgevel (NW) bevat op de begane grond over de gehele breedte van de kopgevel een (niet beschermde) aanbouw onder ingestoken zadeldak. De topgevel is nog ten dele zichtbaar en is voorzien van verticaal beschot en heeft een klein vierkanten houten venster. De gevel wordt afgesloten door windveren met nokmakelaar en riet.

De zuidwestelijke gevel (ZW) heeft één vensteras met een rechthoekig houten T-venster met schuifraam. Het venster heeft een bakstenen lekdorpel en is voorzien van luiken.

De zuidoostelijke kopgevel (ZO) bevat op de begane grond twee vensterassen, elk met een rechthoekig houten T-venster met schuifraam en bakstenen lekdorpel. De topgevel is voorzien van verticaal beschot en bevat een rechthoekige opgeklampte deur met drieruits-bovenlicht. De topgevel wordt afgesloten door windveren, nokmakelaar en riet.

De noordoostelijke gevel (NO) heeft over driekwart van de gevel een (niet beschermde) aanbouw. In het rieten dakschild is een groot (niet beschermd) venster aangebracht.

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het complex arbeiderswoningen in het nollengebied van Callantsoog. Daarnaast is het pand van belang als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw op het Noordhollandse platteland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509989. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Landarbeiderswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden