Inleiding complex

De buitenplaats Nuova maakt deel uit van de zogenaamde Stichtse Lustwarande en werd in 1842 aangelegd in opdracht van jonkheer Ernestus de Pesters (1808-1895). De benodigde grond kocht De Pesters van F.N. van Bern, burgemeester van Zeist. Charles Antoine de Pesters erfde de buitenplaats en bewoonde deze tot zijn overlijden in 1915. Omstreeks 1880 is het park gereorganiseerd door tuinarchitect H. Copijn. Het koetshuis, dat zich ten zuidwesten van het hoofdgebouw bevindt, dateert van omstreeks 1900. Het vervangt een ouder koetshuis uit 1842 dat is gesloopt.

Het hoofdgebouw, dat eveneens rond 1880 ingrijpend is gewijzigd. Tussen 1896 en 1900 werd het verbouwd door Fritz Schoeller, werkzaam bij architect Salm. In 1907 en in 1912 werd het pand nogmaals aangepast, naar ontwerp van de architect J.J. van Nieukerken. Sinds 1953 zijn in het hoofdgebouw en in het koetshuis een kantoor gevestigd.

Het landschapspark werd nadien gesplitst. Het zuidelijke gedeelte achter het huis, gescheiden door een aarden wal, en het gedeelte achter het koetshuis fungeren tegenwoordig als openbaar wandelpark.

Omschrijving complex

De BUITENPLAATS Nuova is gesitueerd aan de Utrechtseweg te Zeist. De zuid- en westzijde van het complex grenzen aan een nieuwbouwwijk aan het Crosestein, de zuidzijde wordt begrensd door de voormalige buitenplaats Oirschot, waarop zich thans de kantoorgebouwen van het T.N.O. bevinden.

De complexbescherming omvat de volgende onderdelen op perceel N 2266:

1. het landhuis (ZT 046) 2. het koetshuis (ZT 046A) 3. het landschappelijk aangelegde park (ZT 046B)

Waardering complex

De buitenplaats Nuova is van cultuurhistorisch belang als onderdeel van de buitenplaatsengordel `De Stichtse Lustwarande' en vanwege de bewoningsgeschiedenis. Voorts is het complex van architectuurhistorische waarde vanwege de herkenbaarheid van het ontwerp van woonhuis en koetshuis en de tuinaanleg van architect H. Copijn. Het park en de bebouwing vormen een redelijk gaaf geheel, terwijl het in zijn totaliteit als buitenplaats nog steeds duidelijk herkenbaar is, ondanks de later aangebrachte scheiding tussen tuin en park middels een aarden wal achter het huis.