Complexbeschrijving

Inleiding

De buitenplaats Molenbosch is gelegen aan de Driebergseweg en werd in 1837 door de Amsterdammer J.B. Stoop gekocht van Margaretha de Jong, weduwe van Petrus Jodocus van Oosthuyze van Rijsenburg. Het terrein was 21 bunder groot en er stond nog geen bebouwing op. Volgens kadastrale gegevens liet Stoop in 1845 de tuinmanswoning bouwen naar ontwerp van J.D. Zocher jr. Vanaf dezelfde tijd begon men vermoedelijk ook met de aanleg van het park. Met de bouw van het landhuis werd tussen 1846 en 1852 begonnen. Zowel het ontwerp van het park als het landhuis kunnen worden toegeschreven aan J.D. Zocher jr. Wel heeft Stoop ook nog een ontwerp voor een landhuis door architect J.J. Penn laten maken, maar dit is niet gerealiseerd. Het ontwerp van Penn bevindt zich in het Rijksarchief te Utrecht. Het ontwerp van Zocher werd na enkele wijzigingen uitgevoerd in de voor hem karakteristieke neo-classicistische stijl. Het park werd aangelegd in de voor die tijd populaire landschapsstijl, en sloot daarbij aan bij de nabij gelegen buitenplaatsen als Hoog Beek en Royen, de Breul en Sparrenheuvel. Kenmerken van die stijl zoals geaccidenteerde terreindelen, boomgroepen waartussen zichtlijnen lopen en solitair staande bomen in open velden werden in het ontwerp verwerkt. Het landhuis van Molenbosch is gericht op de Driebergseweg (zuidwesten), van waaruit ook een oprijlaan naar het huis toe liep. Langs deze oprijlaan bevinden zich ook de eerder genoemde tuinmanswoning uit 1845 en het koetshuis dat rond 1856 gerealiseerd werd.

Omschrijving complex

De huidige begrenzing van de te beschermen BUITENPLAATS MOLENBOSCH loopt in het zuidwesten langs de Driebergseweg, in het zuidoosten gedeeltelijk langs de Heideweg en langs de kadastrale kavels sectie E nrs. 511 en 1974, en het noordoosten langs de kadastrale kavels sectie E nrs. 1973, 1940, 1944 en 2209 en tot slot aan de noordwestzijde vanaf kavel 2209 langs de Molenweg tot aan de Driebergseweg. De volgende elementen en of objecten vallen onder het complex: - het landhuis, gebouwd tussen 1846 en 1852, naar ontwerp van J.D. Zocher jr. - het tuinprieel, gebouwd eind 19de eeuw - het kippenpaleis, gebouwd in 1898 - het koetshuis, gebouwd rond 1856 - de tuinmanswoning, naar ontwerp van J.D. Zocher jr. rond 1845 - het park met de muur van de moestuin en een groentekelder, bouwjaar onbekend

Waardering

De buitenplaats Molenbosch is van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde wegens gaafheid van genoemde complex-onderdelen en als onderdeel van het oeuvre van J.D. Zocher jr. Bovendien van ensemble waarde als onderdeel van de Stichtse Lustwarande.