Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510248
Complexnummer
510243 - Molenbosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82743/158
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Zeist E 2434
Driebergseweg 7 C, 3708 JA te Zeist

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 5

Een evenwijdig aan de oprijlaan gelegen vrijstaande TUINMANSWONING van één bouwlaag op kruisvormige plattegrond onder een met Hollandse pannen gedekt samengesteld schilddak. De hoofdvorm kenmerkt zich door een in het midden geplaatst hoofdvolume van twee bouwlagen met voorsprong, waarvan de nok haaks op de weg staat, dat door een bouwvolume van één bouwlaag met de nok evenwijdig aan de weg wordt geflankeerd. Alle gevels zijn bepleisterd en wit gesausd. De voorgevel aan de zuidwestzijde heeft in de eerste bouwlaag, over de gehele breedte van het hoofdvolume, een samengesteld roedenvenster met luiken dat is opgebouwd uit een dubbele deur met zijlichten. Direct hierboven is een geprofileerde cordonlijst aangebracht die in de flankerende bouwvolumes onder de bakgoot door loopt. Deze bouwvolumes hebben aan de voorzijde een zesruits stolpraam gekregen. In de tweede bouwlaag van het hoofdvolume is een serliana-venster geplaatst. De achtergevel is wat de hoofdstructuur betreft overeenkomstig de voorgevel. Het hoofdvolume heeft hier echter een kleinere voorsprong. In de tweede bouwlaag is een tweelichtsvenster met rondboogvormig bovenlicht aangebracht. Rechts van het hoofdvolume is een deur geplaatst. De zich aan deze zijde bevindende aanbouw onder zadeldak valt buiten de bescherming.

De rechter zijgevel heeft in de eerste bouwlaag een venster conform de voorgevel en in de verdieping een tweeruits-rondboogvenster. De linker zijgevel is conform de rechter zijgevel.

Waardering complexonderdeel 5

De tuinmanswoning is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en als onderdeel in het oeuvre van J.D. Zocher jr. Tevens van ensemble waarde als onderdeel van de buitenplaats Molenbosch.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510243. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1840
1840
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Zocher, J.D. jr. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur