Inleiding

Het boerderijcomplex `Voorzorg' bestaat uit een BOERDERIJ van het langhuistype met bijschuur en is in 1899 gebouwd in opdracht van de heer J.A. Jongerbloed. In de schuur waren oorspronkelijk de wagenschuur, een karnmolen, paardestallen, een dorsvloer, een jongveestal en varkensstallen ondergebracht. NB De overige schuren op het erf zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De Overgangsarchitectuur van de boerderij wordt gekenmerkt door een gemengde bouwtrant met rijke detaillering zoals het sierspant aan de voorgevel. In het achterhuis van de boerderij zijn tussen het woongedeelte en de stal een koelbak met pomp en een waterfornuis bewaard gebleven. De originele zogenaamde `Deense' kaaskelder bevat drie koelbakken en ook de indeling van de stal is oorspronkelijk. De boerderij staat op een nagenoeg rechthoekig erf met de voorgevel (noord) naar de openbare weg gekeerd. De bijschuur staat evenwijdig aan de boerderij en ligt iets verder teruggerooid van de weg. Tussen de gebouwen voert een met klinkers bestraatte oprit naar het achtererf. Aan de achterzijde van de boerderij is aan delen van de rondlopende bestrating nog te zien dat hier ooit een hooiberg heeft gestaan. Het erf wordt aan de voorzijde (noord) afgeschermd door een sloot, evenwijdig aan de openbare weg. De hoofdtoegang tot het erf wordt gevormd door een dam, geflankeerd door een hek dat voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Het erf dat verder voornamelijk bestaat uit gazon, deels afgeschermd door lage hagen, wordt aan de oostzijde begrensd door een sloot en een rij bomen. Aan de westzijde vormt een tweede oprit naar het achtererf, eveneens geflankeerd door bomen, de begrenzing. Aan de zuidzijde gaat het erf over in het weiland.

Waardering

Het boerderijcomplex Voorzorg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een redelijk gaaf boerenerf uit het einde van de negentiende eeuw met een karakteristiek Zuid-Hollandse langhuisboerderij. Het boerderijcomplex is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van rijk geornamenteerde Overgangsarchitectuur. De hoge mate van gaafheid van de complexonderdelen in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering is voor de regio vrij zeldzaam. De hoge ensemblewaarden van het complex wordt bepaald door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de gebouwen en de beplanting van het erf. Het complex heeft bijzondere stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan het Wilsveen in de nabijheid van de molendriegang van de Driemanspolder.