Stompwijk D 2219
Bij Wilsveen 2, 2266 LR te Leidschendam

SCHUUR daterend uit 1899 en onderdeel van het boerderijcomplex 'Voorzorg'.

Omschrijving

Schuur van één bouwlaag met zolderverdieping op langgerekte rechthoekige plattegrond onder zadeldak met kruispannen gedekt. Windveren aan voor- en achtergevel evenals aan de boerderij met geveltekens. In de voorgevel (noord) twee grote dubbele inrijdeuren onder getoogde strekken met gepleisterde sierstenen. De deuren zijn voorzien van panelen met sierlijke profiellijsten. Geveltop met zolderluik onder halfrond bovenlicht. In de zijgevels (oost en west) op onregelmatige afstand van elkaar opgeklampte staldeuren met drieruits bovenlichten onder strekken versierd met gele baksteen. In de oostgevel ook enkele getoogde stalvensters. Achtergevel (zuid) met hooiluik onder keperboogvenster als in de achtergevel van de boerderij. De oorspronkelijke indeling van de schuur is in grote lijnen gehandhaafd.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden wegens de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de boerderij en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Voorts is de schuur van situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Wilsveen in de nabijheid van de molendriegang van de Driemanspolder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)