Complexgegevens

Complexnummer
510310

Omschrijving

Inleiding

Complex van WOONHUIS MET KOETSHUIS en KAASPAKHUIS in 1902 gebouwd in opdracht van A. Romeyn. Het complex vormt een aaneengesloten bouwvolume waarin de verschillende onderdelen echter duidelijk herkenbaar zijn.

Omschrijving

De Overgangsarchitectuur van het woonhuis wordt gekenmerkt door een gemengde bouwstijl met bijzondere rijk gedecoreerde voorgevel. Het koetshuis en het kaaspakhuis rechts naast het woonhuis zijn gebouwd in een verwante eenvoudige bouwtrant. In de tuin staat een houten TB-HUISJE uit omstreeks 1910, dat voor één van de toenmalige bewoners is gebouwd. Het huisje verkeert in oorspronkelijke maar bouwvallige staat, het draaisysteem functioneert niet meer. Op het pakhuis een wit geschilderd fries waarop `N.V. Hollandsche Kaashandel' staat. In het kaaspakhuis zijn de oorspronkelijke stellingen en een deel van de kaasplanken bewaard gebleven en op de begane grond bevindt zich een koelcel. De oorspronkelijke boterpakmachine is recentelijk naar het Openluchtmuseum in Arnhem verhuisd. In het woonhuis zijn nog enkele rijk uitgevoerde stucplafonds aanwezig, voor het overige is het interieur gewijzigd. Het complex is gelegen aan de Delftsekade langs de Vliet, in de nabijheid van het sluiscomplex in Leidschendam. De erfscheiding voor het huis wordt gevormd door een eenvoudig gietijzeren hek. De rails voor de ingang van het pakhuis herinneren aan het feit dat de produkten uit het pakhuis per schip werden vervoerd. Achter het complex bevindt zich een (door recente nieuwbouw) verkleinde en afgeschermde tuin met enkele grote bomen en een moestuin met fruitbomen. Hier staat het houten TB-huisje.

Waardering

Het complex bestaande uit woonhuis, koetshuis en kaaspakhuis en TB-huisje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een belangrijke regionale maar ook nationale economische ontwikkeling, namelijk de fabricage van en de handel in kaas. Het complex is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van rijk gedetailleerde Overgangsarchitectuur, een stroming in de jonge Nederlandse bouwkunst en vanwege de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van de complexonderdelen. Het complex is van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering van de bouwmassa met verspringende rooilijn aan de Delftsekade langs de Vliet in Leidschendam. De gaafheid en bijzondere samenhang tussen de complexonderdelen is in de regio zeldzaam.