Inleiding

Complex bestaande uit DIENSTWONING ANNEX KOETSHUIS, houten SCHUUR, en THEEKOEPEL. Het geheel staat op het landgoed Het Oldenzaalsveen, in 1890 aangelegd door de familie Ledeboer. De theekoepel stond aanvankelijk aan de waterpartij. In 1957 werd de koepel verplaatst en op die plek verrees een landhuis, gebouwd in opdracht van Ledeboer-van Heek, naar ontwerp van F.A. Eschauzier (1889-1957). Het huis valt vanwege de datering buiten de bescherming. Tegelijk met de bouw van het huis werd de oorspronkelijke parkaanleg aangepast door T.H. Koning. Aan de zuidwestzijde van het landhuis is de dienstwoning annex koetshuis in een verzorgde baksteen-architectuur uit omstreeks 1910 met aangrenzende schuur gesitueerd. Verder naar het zuiden staat de koepel op de overgang van bos naar heidegrond. De tuinaanleg is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Complex van dienstwoning, schuur en koepel op landgoed het Oldenzaalsveen van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang

- vanwege de architectonische kwaliteit van de gebouwen

- vanwege de functioneel ruimtelijk relatie van de complexonderdelen onderling