Inleiding

De JOODSE BEGRAAFPLAATS met TOEGANGSHEK en AULA is in 1927 aangelegd naar een ontwerp van de architecten A. Smits en C. v.d. Linde in opdracht van de Nederlands Israëlitische Gemeente in Enschede. Onder leiding van dezelfde architecten werd in die tijd aan de Prinsestraat de synagoge gebouwd. De aula is gebouwd in dezelfde oriëntaalse bouwstijl als de synagoge. De eenvoudige bijbehorende dienstwoning is zodanig gewijzigd dat deze voor de bescherming van ondergeschikt belang is. De wigvormige begraafplaats ligt aan de oostkant van Enschede langs de Noordesmarkerrondweg naast de algemene Oosterbegraafplaats. De gemetselde muur die het terrein aan de noord- oost- en zuidkant afsluit is geleed met lisenen. De aula staat in de hoofdas van de begraafplaats die vanaf het hek aan de Noordesmarkerrondweg in oostelijke richting loopt. Tussen het toegangshek en de aula wordt de laan geflankeerd door een dubbele rij hoge bomen. Waardering

Joodse begraafplaats van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de herinnering aan de grote en belangrijke Joodse gemeenschap in Enschede voor de Tweede Wereldoorlog

- de architectonische samenhang van de aula en de synagoge

- de gaafheid

- de ensemblewaarde en de situering aan de Noordesmarkerrondweg naast de algemene Oosterbegraafplaats