510581 - Begraafplaats
Lonneker E 5583
Noord Esmarkerrondweg 413, 7533 BL te Enschede

Omschrijving

AULA op vierkante plattegrond onder een achtzijdig met koper gedekt koepeldakje. De afgesnoten hoeken van het in bruine baksteen opgetrokken gebouw zijn versierd met een gemetselde zaagtandlijst. De plat afgedekte risalieten tegen de vier gevels hebben een gemetselde overstekende daklijst. Rondom een eenvoudige gemetselde cordonlijst. Dubbele deuren in de voor- en achtergevel (W en O) geven toegang tot de aula. De drie rechtgesloten vensters boven de cordonlijst in de zijgevels zijn bezet met gekleurd glas-in-lood en Hebreeuwse teksten, evenals de vensters boven de risalieten. Het sobere interieur heeft een vloer met klinkerbestrating en wanden van schoon metselwerk. Boven de zitbanken tegen de noord- en zuidwand zijn natuurstenen gedenkplaten aangebracht.

Aula van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de architectonische samenhang met de synagoge aan de Prinsestraat van dezelfde architecten

- de in- en uitwendige gaafheid

- de ensemblewaarde als onderdeel van de Joodse begraafplaats

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatsaula Joodse begraafplaats

Oriëntalisme

Linde, C. van de ; Overijssel