Complexomschrijving

Inleiding

KERKCOMPLEX bestaande uit een gereformeerde KERK, een PASTORIE en een HEKWERK. De gereformeerde kerk van Onderdendam is gebouwd in 1932 naar een ontwerp van architect A. Wiersema uit Bedum in een aan de Amsterdamse School verwante stijl; op 12-1-1933 werd de kerk in gebruik genomen. De naast de kerk gelegen pastorie en het ervoor gelegen hekwerk zijn beide in 1933 gebouwd door dezelfde architect in een regionale Amsterdamse School variant. Het orgelinstrument, in 1936 gebouwd door de firma Valckx en Van Kouteren & Co. uit Rotterdam, wordt wegens te weinig monumentale waarde niet van rijkswege beschermd. In de jaren zestig werd de lage aanbouw aan de achterzijde van de kerk uitgebreid met een entree, toilet en keuken. In de jaren tachtig werd op de zolder een vergaderruimte gemaakt met trapopgang.

Waardering

Complex van de gereformeerde kerk met pastorie en hekwerk van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van gereformeerde kerkbouw in de jaren dertig van de 20ste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het complex