Inleiding

Het complex van de Rijks Hogere Landbouwschool is gebouwd in 1914/5 naar ontwerp van M. van Harte. Diagonaal tegenover elkaar op de kruising Veenweg, Brinkgreverweg en Ceintuurbaan zijn gesitueerd de SCHOOL (mon.nr. 510728) met CONCIËRGEWONING (mon.nr. 510729), het MUSEUM voor Indische landbouw (mon.nr. 510730). De gebouwen zijn uitgevoerd in traditionalistische stijl met trekken van het Rationalisme en de Chaletstijl. De architectuur van de gebouwen is maatgevend geweest voor de bebouwing in de omgeving (rond het kruispunt, Duymaer van Twiststraat, Ceintuurbaan) die in dezelfde stijl en materialen is uitgevoerd. Ook dakvormen en -hellingen zijn overgenomen. De school heeft haar oorspronkelijke functie behouden en huisvest nu (jaren 1990) de internationale agrarische hogeschool Larenstein. Museum en kantoor zijn thans onderdeel van de muziekschool. Het observatorium midden op het dak van het lange bouwdeel van de school aan de Ceintuurbaan is gesloopt. De kassen in de oksel van het schoolgebouw zijn grotendeels gemoderniseerd. De proeftuinen zijn voor een deel oud.

Waardering

Gebouwen van de voormalige Rijks Hogere Landbouwschool van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de herinnering aan het koloniaal verleden als instituut van scholing ten behoeve van de ontwikkeling van de overzeese gebiedsdelen

- de kwaliteit van het ontwerp

- de ruimtelijke en functionele relatie van de onderdelen van het complex en hun beeldbepalende ligging

- de invloed op de vormgeving van de bebouwing in de directe omgeving

- de gaafheid