Inleiding

De ALGEMENE BEGRAAFPLAATS aan de Diepenveenseweg is aangelegd na 1827, toen na het Koninklijk Besluit inzake het verbod op het begraven in steden en dorpen van meer dan 1000 inwoners de Raad van de Gemeente Deventer besloot een nieuwe begraafplaats aan te leggen in het schootsveld van de vesting. Bij de toegang tot de begraafplaats staan een AULA (mon.nr. 510732) uit 1875 en een DIENSTWONING (mon.nr. 510733) uit 1894. Op de begraafplaats (mon.nr. 510734) diverse FAMILIEGRAVEN en bomen uit de periode van de aanleg. Tussen de gebouwen een ijzeren TOEGANGSHEK uit 1894. De begraafplaats is in 1918 gesloten. De aanleg uit de eerste periode komt nog overeen met de wijze van begraven zoals die ook voordien in de kerken geschiedde: de graven liggen aaneengesloten boven de grafkelders. De latere uitbreiding vertoont een ruimere aanleg met dwarspaden. Het bosparkachtige aanzien is met name in de twintigste eeuw tot stand gekomen, terwijl een aantal als solitairen herkenbare bomen nog uit de eerste tijd van de begraafplaats stammen.

De dienstgebouwen functioneren thans (1998) als woonhuis.

Waardering

Begraafplaats met gebouwen en graven van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de graven van voor de (economische) ontwikkeling van Deventer belangrijke families - de hoge kwaliteit van gebouwen en graven - de ruimtelijke en functionele relatie van gebouwen, graven en aanleg onderling - de aanwezigheid van aaneengesloten zerken.