510731 - Begraafplaats
Diepenveenseweg 80, 7413 AS te Deventer

Omschrijving

Begraafplaats, door middel van een middenpad vanaf het toegangshek ingedeeld in twee helften. De aanleg van het oudste deel van de begraafplaats, dat links van het middenpad is gelegen, komt nog overeen met de wijze van begraven zoals die ook voordien in kerken geschiedde: de zerken liggen aaneengesloten boven de grafkelders. De latere uitbreiding, rechts van het middenpad, heeft een ruimere aanleg met dwarspaden. In de twintigste eeuw heeft de begraafplaats een bosparkachtig aanzien gekregen. Een aantal als solitairen herkenbare bomen stammen nog uit de eerste tijd van de aanleg.

Op de begraafplaats bevinden zich diverse familiegraven en grafkelders van onder meer Nering Bögel, IJssel de Schepper en Ankersmit Van de Cop.

Begraafplaats van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- vanwege de herinnering aan voor Deventer belangrijke families

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andere onderdelen van het complex

- vanwege de gaafheid

- vanwege de aanwezigheid van aaneengesloten zerken

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Algemene begraafplaats Familiegraf