Inleiding

COMPLEX bestaande uit een Joodse BEGRAAFPLAATS en BEGRAAFPLAATSHEK. De begraafplaats behoorde tot de joodse gemeente van Winsum en werd in 1867 gesticht. In 1879 kwam de synagoge van de gemeente gereed. De gemeente bereikte haar grootste omvang in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Na de eeuwwisseling nam het ledental af tengevolge van de trek naar de stad.

De begraafplaats is ten oosten van de bebouwde kom van Winsum aangelegd. Op de begraafplaats werden ook leden van joodse gemeenten van Eenrum en Bedum begraven. De oudste grafsteen dateert uit 1867, de jongste uit 1941. Hierna is er niet meer op de begraafplaats begraven. Het hekwerk is in 1910 geschonken door mevrouw Betsie Boasson na het overlijden van haar man Hartog de Vries (1836-1908) die jarenlang voorzitter van de joodse gemeente in Winsum was.

Waardering

Complex bestaande uit een joodse begraafplaats met begraafplaatshek van algemeen cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een kleine Joodse begraafplaats uit de tweede helft van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

-als relict van en als belangrijke herinneringswaarde aan de Joodse gemeenschap van Winsum

-vanwege de hoge mate van gaafheid