Inleiding

SCHOOLGEBOUW met HEK getuige gevelstenen in voorgevel in 1869 gebouwd in opdracht van de Nederlands Hervormde kerk van Tinallinge in een stijl die kenmerken vertoont van het Eclecticisme en van een meer Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De school is gebouwd als openbare lagere school en was tot 1929 als zodanig in functie; het is nu in gebruik als verenigingsgebouw voor het dorp Tinallinge. In de jaren twintig verrees aan de achterzijde een kleine aanbouw met hal en toilet. De achtergevel is toen ook verbouwd. Vroeger bevonden zich op de nok van het dak twee houten luchtkokers. Op het plein staat een gereconstrueerde pomp, waarvan de oude fundamenten nog aanwezig zijn.

Voor het schoolgebouw staat een hekwerk dat de ruimte tussen school en straat omgeeft. Het pad van het uitgebouwd portiek naar de Tjarda van Starkenborghweg is geplaveid met klinkers. Het schoolgebouw met hek staat in het dorp Tinallinge tegenover de beschermde Hervormde kerk.

Schoolgebouw en hek van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een kleine dorpsschool in de provincie Groningen uit de tweede helft van de negentiende eeuw

-vanwege de sobere vormgeving en het materiaalgebruik

-vanwege de hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen van het complex