Baflo G 348
Tjarda van Starkenborghweg 9, 9954 TS te Tinallinge

Omschrijving

Eén bouwlaag hoog SCHOOLGEBOUW op rechthoekige plattegrond, geheel opgemetseld van rode baksteen en gedekt door wolfeind-schilddak van geglazuurde blauwe platte Friese pannen; bakgoot op klossen of beugels. Vensters zijn rondboogvensters met gietijzeren roeden en beëindiging door rollaag van gele baksteen.

Voorgevel, westgevel, heeft uitgebouwd portiek dat twee bouwlagen hoog is en gedekt wordt door een zadeldak met strak gedecoreerde windveren. In portiek een dubbele paneeldeur met lage bakstenen stoep en houten luifel; boven luifel een natuurstenen gevelsteen met opschrift:' GEBOUW van de NEDERL. HERV. GEMEENTE'; boven gevelsteen een zesruits segmentboogvenster. Aan weerszijden van uitbouw een rondboogvenster; in beide gevelhoek gevlochten metselwerk. Zuidgevel heeft vier uitgespaarde gevelvelden met elk een rondboogvenster. Noordgevel heeft drie uitgespaarde gevelvelden en een trasraam van gesinterde steen. In achtergevel, oostgevel, zat vroeger een venster dat waarschijnlijk in de jaren twintig is dichtgezet; aan achtergevel kleine aanbouw van rode baksteen met een plat dak daterend uit de jaren twintig; in zuidgevel van aanbouw een deur met zesruits venster.

INTERIEUR heeft origineel balkenplafond met een gietijzeren luchtrooster; in zuidwand een halfronde nis met omlijsting.

Waardering Schoolgebouw van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een kleine dorpsschool in de provincie Groningen uit de tweede helft van de negentiende eeuw

-vanwege de sobere vormgeving en het materiaalgebruik

-vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur