Inleiding

Aan de noordzijde van de Westerstraat gelegen boerderijcomplex bestaande uit STOLPBOERDERIJ "Zorg en Hoop" met bijbehorende ARBEIDERSWONING, beide gebouwd in 1874. De arbeiderswoning staat op geruime afstand links (W) van de boerderij. De beide objecten staan op hetzelfde erf. Door het volgen van het zaagtandpatroon van de verkaveling staan de beide objecten schuin ten opzichte van de straat.

Omschrijving

Het complex Zorg en Hoop omvat de van een houten darswand doch overigens van gemetselde muren voorziene stolpboerderij met spiegel en dakkapel aan de voorzijde van het rieten stolpdak en met aangebouwde schuur aan de achterzijde, alsmede een vrijstaande eenvoudige arbeiderswoning met één bouwlaag onder dwarspannen zadeldak tussen tuitgevels, uitgevoerd in streek-eigen respectievelijk ambachtelijk traditionele bouwtrant.

Waardering

De boerderij "Zorg en Hoop" met bijbehorende arbeiderswoning is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van traditionele laat 19de-eeuwse landelijke bouwkunst. Het complex heeft daarbij ensemblewaarde als karakteristiek onderdeel van het dorpsbeeld van Sijbekarspel.