Complexgegevens

Complexnummer
511042

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX "Huis de Merwede" met BOERDERIJ van kop-romptypeuit 1851, getuige een gevelsteen in de voorgevel gebouwd in opdracht van G.H. van Houweninge, en een vrijstaande SCHUUR. Voor de boerderij een gazon en enkele monumentale bomen. De verbouwde hooiberg staat achter de schuur.

In 1841 was de droogmaking van de Zuidplas een feit en trokken mensen uit alle delen van het land hier naartoe om te wonen en een boerderij te stichten.

Als gevolg van deze import is in de Zuidplaspolder een grote diversiteit aan boerderijtypen aan te treffen, waaronder deze boerderij aan de Middelweg in Moordrecht. In hoofdvorm en detaillering doet de boerderij denken aan de Groninger Oldambster boerderijen.

De tot schuur verbouwde vijfhoekige hooiberg draagt bij aan de esemblewaarde van het erf, maar is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Inwendig is de boerderij gemoderniseerd.

Omschrijving

Vanaf het (nieuwe) hek aan de Middelweg loopt een oprijlaan naar de boerderij en de ernaast gelegen schuur. De onder rieten wolfdak in baksteen opgetrokken boederij bevindt zich midden op het erf.

Waardering

Het boerderijcomplex "Huis de Merwede" is wegens cultuurhistorische waarde van algemeen belang als representatief voorbeeld van een rijk uitgevoerde boerderij uit het midden van de negentiende eeuw, gebouwd na de droogmaking van de Zuidplas in 1841, met voor boerderij-erf typerende vrijstaande schuur met reminiscenties aan zowel Groningse als Zuid-Hollandse regionale bouwkunst. Kenmerkend voor de boerderijbouw in dit gebied is de grote diversiteit in typologie en vormgeving.

De boerderij is wegens architectuurhistorische en typologische waarde van algemeen belang vanwege de bijzondere de vormgeving met veranda's aan weerszijden van het woonhuisgedeelte en de zorgvuldige detaillering. Met name het woonhuisgedeelte van de boerderij is uitwendig gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het complex bezit een hoge ensemblewaarde door de onderlinge ruimtelijke en historisch-functionele samenhang van de complexonderdelen.